Bemelegítés szombatra: pénteki események a fővárosban

2006.11.03. 10:24
Mint ismeretes, szombaton több mint harminc rendezvényt, demonstrációt, tüntetést és megemlékezést tartanak Budapesten. Az események sorozata már ma megkezdődik, aki tehát nem ér rá szombaton, az pénteken is az utcára vonulhat.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság november 4-re, szombatra 32 rendezvény közterületfoglalási igényét vette tudomásul, de az eseménydömping tulajdonképp már pénteken kezdetét veszi.

Tíz órakor avatták fel az 1956-os forradalom 50. évfordulója tiszteletére az 56-os áldozatok emléktábláját a XII. kerületi Alkotás u. 3. számú háznál; de koszorúzás lesz 11 órakor a Maros u. 3-5. sz. alatti emléktáblánál, majd 12 órakor kopjafaavatáson vehetnek részt az Eötvös parkban. 11 órakor Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke koszorút helyez el az I. kerületben, az 1956-os hősök emléktáblájánál (Gyorskocsi utca és a Nagy Imre tér sarkán).

Kora délután (két órakor) a Baloldali Front petíciót ad át a budapesti cseh nagykövetségnek tiltakozását kifejezve a cseh Kommunista Ifjúsági Unió betiltása ellen. Ugyancsak kettőkor Fáber Károly - a Forradalmi Nemzeti Bizottmány főszervezője - rendszerváltó fórum címmel sajtótájékoztatót tart, majd mindennapi kormányellenes demonstrációra várja az embereket délután négytől este tízig az V. kerületi Vörösmarty térre. A tüntetéssorozat előreláthatólag december 3-ig tart.

Négy órakor másik tüntetést is választhatnak az érdeklődők: az Élőlánc és a Duna Charta békés demonstrációt tart a Madách tértől a Nagy Imre szoborig, hogy megemlékezzenek a forradalom ünnepét megzavaró erőszakról. A rendezvényen az Országos Civil Fórumhoz csatlakozó ismert közéleti személyiségek, köztük Fábry Sándor, valamint Hankiss Elemér Sólyom Lászlónak írt levelét is ismertetik.